Sunday, September 20, 2009

Bryggeri Tur i Svenska

Hej! Välkommen till Inveralmond Bryggeriet.

Jag talar inte mycket svenska men jag ska försöka att skriva det här bra för våra svenska vänner, som Lars och hans kompisar fran Helsingborg, som var i bryggeriet nyligen. Vi brygger öl i tre etapper: Mäskning, Vörtkökning och Jäsning.

Mäskning - Vi krossar färdiggrodda malt, som Fiona förbereder här
och blandar det med varmt vatten i Mäskning Tanken.
Stärkelsen omvandlass till socker och vörten, som vättkan kallas, får en söktaktig smak.
Vörten flöden från mäskning tanken till vörtkokare
Vörtkökning - För att få sötwörten besk, kokas den tillsammans med humlen i timme och en halv. Så ju mer humle, desto beskare öl. Utöver humle ger ölet doft - därför så mer humle, desto doftare öl.
Här i Inveralmond Bryggeriet vi tillsätter mycket humle Jäsning - Vörten gå in på Jästanken, när vi tillsätter vårt eget jäst. Tio liter av jäst i varje brygd. Här vi har överjäsning, som tar tre dagari i arton och en halv Celsius. När jäsning är klar, har jästen stigit upp till ytan av vörten och det ser ut som ett beige-brunt bomullstäcke. Smaken på skummet är strävt beskt , eftersom jästen skum innehåller många hop bittra föreningar. Överjäsning få öl med fruktig och blommig karaktär.
Jastank
Efterjäsningen sker sedan i kylt (6 grader Celsius) mognande tank - i vårt bryggeri bara två eller tre dagar tills ölet bedöms vara redo att gå in i tunnor, eftersom överjäsning öl är fort öl och behöver inte en lång mognad. Mognande Tankar
Då vi fyller enkelt fåtta med ölet och bort till puben.
Heja! Skål!

2 comments:

  1. Underbart! Lycka till med nya bryggeriet. Jag kommer tillbaks och hälsar på.

    Lars Kjellberg

    ReplyDelete
  2. Instämmer med Lars! Detta var ett mycket trevligt och inspirerande besök. Många mycket goda öl och Inveralmond kan varmt rekommenderas till övriga öl-älskare i Sverige! Köp det och njut!

    Göran Nybom

    ReplyDelete